អត្ថប្រយោជន៏ផ្លែឈើ

    ចេក(Banana)
ផ្លែចេក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​ A B6 B12 កាល់ស្យូម​ ផូស្វ័រ​ ប៉ូតាស្យូម​ កាបូអ៊ីដ្រាត​ ផ្តល់ថាមពល​ ព្រម​ទាំង​អាច​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​ បាន​ទៀត​ផង ដូចជា ព្យាបាល​ប្រគ្រីវ ឈឺ​ដើម​ទ្រូង តានតឹង​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទទល់​លាមកហើម​ពោះ​ជាដើម។ 
ល្ហុង(Papaya)

ល្ហុងមាន​គុណ​សម្បត្តិ​ប្រហាក់​ ប្រហែល​គ្នា គឺ​មាន​អង់ស៊ីម​ ម្យ៉ាង​ឈ្មោះ"Papen" ដែល​មាន​លក្ខណៈ​ស្រដៀង​គ្នា​ជាមួយ​នឹង​ទឹក​រំលាយ​ក្នុង​ក្រពះ​អាហារ។ សារជាតិ​ទាំង​នេះ​បាន​ជួយ​ជំរុញ​ឲ្យ​កាក​សំណល់​ប្រភេទ​ប្រូតេអ៊ីន​បំបែក​ ខ្លួន​ឆាប់​រហ័ស។ ក្រៅ​ពី​នេះ​ វា​នៅ​មាន​កាក​សរសៃ​ខ្ពស់ ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​បញ្ចេញ​ចោល ធ្វើ​ការងារ​បាន​ល្អ ពោះវៀន​ក៏​ស្អាត។ អ្នក​ដែល​មាន​អារម្មណ៍​ឆាប់​ភ័យ​តក់​ស្លុត​ និង​មើល​បញ្ហា​ផ្សេង​ៗ​លើ​ផ្លូវ​អាក្រក់​ច្រើន​ គួរ​បរិភោគ​ល្ហុង​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​ឡើង​ ព្រោះ​គេ​មាន​ជំនឿ​ថា​ ល្ហុង​អាច​កាត់​បន្ថយ​អាការៈ​ទុក្ខ​សោក​ផ្នែក​ផ្លូវ​អារម្មណ៍​បាន​មួយ​ កម្រិត។

ស្វាយ (Mango)

ស្វាយមានសារធាតុ ខារ៉ូទីណយណ៍ (Carotenoid) ក្នុងបរិមាណច្រើន ដែលរាងកាយនឹងបំប្លែងទៅជា វីតាមីន A ដែលមានប្រយោជន៌ចំពោះស្បែក ក្នុងការការពារស្បែក ដែលខូចដោយសារពន្លឺថ្ងៃ និងជួយការពារស្នាមជ្រីវជ្រួញតូច ជួយបន្តឹងស្បែក។ ក្រៅពីនេះ នៅមានវីតាមីន E និង C ជួយរួមចំណែក ក្នុងការពង្រឹង ប្រព័ន្ឋការពាររាងកាយ អោយរឹងមាំល្អ។

ផ្លែម្នាស់ (Pineapple)

ផ្លែម្នាស់សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A និង C (Vitamin A & C) កាល់ស្យូម (Calcium) ផូស្វ័រ (Phosphorus) និងប្រូមេឡែន (Bromelain)...។វាក៏មាន​អង់ស៊ីម​ (ប្រូតេអ៊ីន) ដែល​​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ការ​ធ្វើ​ការងារ​របស់​អាស៊ីដ​អំបិល​ (Hydrochloric) ក្នុង​ក្រ​ពះ​ ល្អ​ប្រសើរ​ឡើង​ និង​ធ្វើ​ឱ្យ​កាក​សំណល់​ដែល​ជា​ប្រូតេអ៊ីន​រំលាយ​ខ្លួន​បាន​ឆាប់​រហ័ស​ ទើប​រាងកាយ​កម្ចាត់​កាក​សំណល់​ទៅ​បាន​ល្អ។ក្រៅ​ពី​នេះ​ ម្នាស់​ជា​ប្រភេទ​ឱសថ​ជួយ​បំបាត់​អាការ​រលាក​ក្នុង​ផ្លូវ​រំលាយ​អាហារ​ ជួយ​ជួស​ជុល​ផ្នែក​ខូចខាត​ផ្សេង​ៗ​ ជួយ​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ការងារ​របស់​ក្រពេញ​គ្មាន​រន្ធ​ និង​ជួយ​កម្ចាត់​ទឹក​សំបោរ។ ម្នាស់ អាចជួយបង្ការ ជំងឺរលាកតម្រងនោម សម្ពាធឈាមខ្ពស់ (ជួយបន្ថយសម្អាធឈាម) រលាកបំពង់ខ្យល់ ព្រមទាំងជួយរំលាយអាហារប្រភេទសាច់បានល្អ បង្កើនការបឺតស្រូបយកអាហារ បំបាត់ការស្រេកទឹក ជួយអោយរាងកាយមានភាពត្រជាក់ ជួយប្រឆាំងរោគផ្តាសាយ ។

ផ្លែឪឡឹក (Water melon)

 

​ផ្លែឪឡឹកមាន​Glutathione ​ដែល​​ជា​សារធាតុ​​ទប់​ស្កាត់​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ មាន​វិតាមីន​C វីតាមីន​ A ​ប៉ូតាស្យូម​ ថៃរ៉ាមីន​ ឡៃខូពីន​ វីតាមីន​B2 និង​វីតាមីន​B6 ម៉ាញ៉េស្យូម​ និង​រ៉ែ​ធាតុ​ផ្សេងៗ​ជា​ច្រើន​ទៀត​ ធ្វើ​ឲ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​រឹងប៉ឹង​ល្អ​ ហើយ​ថែម​​ទាំង​ជួយ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​​មេរោគ​ដំណើរការ​បាន​យ៉ាង​មាន​ ប្រសិទ្ធភាព។
ទំពាំងបាយជួ​(Grape )

ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ គឺជា​ផ្លែឈើ​ម្យ៉ាង​ដែល​មាន​រាង​មូល ឬ ពងក្រពើ​តូច និង មាន​សាច់​ថ្លា​ល្អក់ និង​ស្រោប​ដោយ សំបក​ទន់​រលោង​។ មាន​ទំពាំងបាយជូរ​ប្រភេទ​ខ្លះ​មាន​ផ្ទុក​គ្រាប់​ដែល​អាច​ញុំ​ា​បាន និង មួយចំនួនទៀត គឺ​គ្មាន​គ្រាប់ នោះទេ​។ ពួក​វា​អាច​ត្រូវបាន​គេ​ទុក​ធ្វើ​ជា​អាហារ​សម្រាប់​លាង​មាត់ និង ធ្វើ​ជា​ស្រា​ទំពាំងបាយជូ​រ ឬ ជា​តំណាប់ ទំពាំងបាយជូ​ក្រៀម ។​

អត្ថប្រយោជន៍​របស់​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ​រ ចំពោះ​សុខភាព​

·         ជំងឺ​ហឺត​: ដោយសារ​តែ​តម្លៃ​នៃ​ការព្យាបាល​របស់​វា​ខ្ពស់ ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ អាច​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​សម្រាប់ ធ្វើការ​ព្យាបាល​ជំងឺហឺត​។ លើសពីនេះទៅទៀត ឥទ្ធិពល​នៃ​ការ​ជ្រួតជ្រាប​របស់​វា​ក៏មាន កម្រិត​ខ្ពស់​ជាងគេ ផងដែរ​។ វា​បាន​ជួយ​បង្កើន នូវ​ជាតិ​សំណើម​ដែល​មាន​វត្តមាន​នៅក្នុង​សួត​។​

·         ជំងឺ​បេះដូង :  ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ បាន​ជួយ​បង្កើន​ដល់​កម្រិត nitric oxide នៅក្នុង​ឈាម ដែល​វា​បាន​ជួយ​ការ ពារ​នូវ​កំណក​ឈាម ហេតុដូចនេះ​ហើយ​វា​ក៏​អាច កាត់បន្ថយ​នូវ​ឱកាស​នៃ​ការ​គាំងបេះដូង​បាន​ផងដែរ​។ បន្ថែម​ពី​នេះ​ទៅទៀត វត្តមាន​របស់​សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ​ប្រភេទ នេះ បាន​ជួយ​ការពារ​ដល់​អុកស៊ីត​កម្ម របស់កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូល អាក្រក់ ដែល​នឹង​ធ្វើអោយ មាន​ការស្ទះ​ស​សៃឈា​មបាន​។​

·         ឈឺ​ក្បាល​ប្រកាំង : ទឹក​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ​ទុំ គឺជា​ឱសថ​ព្យាបាល​នៅ​ផ្ទះ​មួយ​ប្រភេទ សម្រាប់ ការព្យាបាល​អាការៈ ឈឺ​មួយ​ចំហៀង​ក្បាល​។ វា​គួរតែ​ត្រូវបាន​ទទួល​ទាន អោយបាន​ឆាប់រហ័ស​នៅក្នុង ពេល​ព្រឹក​ព្រលឹម ដោយ​មិន​ចាំបាច់​ធ្វើការ​បន្ថែម​ទឹក​ទៀត​នោះទេ​។​

·         ទល់​លាមក​: ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ណាស់ ក្នុង​ការ​យក​ឈ្នះ​នឹង ជំងឺ​ទល់លាមក​។ ពួកវា ត្រូវបាន​ចាត់ទុក​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​ដែល​ជួយ​បញ្ចុះ​លាមក ដោយសារ​តែ​ពួក​វា​មាន​ផ្ទុក ជាតិ organic acid, cellulose និង ស្ករ​។ ពួក​វា​ក៏​បាន​ជួយ​ធ្វើអោយ​ស្ថានភាព​ទល់លាមក​រុំ​ា​រ៉ៃ មាន​ភាព​ធូរស្រាល​បាន​ផង​ដែរ ដោយ​វា​បាន​ពង្រឹង​ដល់​ថាមពល​របស់​ពោះវៀន និង ក្រពះ​។​

·         ការ​មិន​រំលាយ​អាហារ​:  ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ បាន​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់ ចំពោះ​ភាពលំបាក​ក្នុងការ រំលាយ​អាហារ​របស់​អ្នក​។ ពួក​វា​បាន​ជួយ​បន្ថយកំដៅ និង ព្យាបាល​ការមិន​រំលាយ​អាហារ និង ផល​រំខាន ដែល​កើតមាន​ចំពោះ​ក្រពះ​។​

·         ការ​អស់កំលាំង​: ទឹក​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ​រ ដែល​មាន​ពណ៌​ស្រាល ឬ ស អាច​ជួយ​បំពេញ​បន្ថែម នូវ​ជាតិ​ដែក ដែល​មាន​ផ្ទុក​នៅក្នុង​ឈាម និង ជួយ​ការពារ​អ្នក​បាន ពី​សភាព​អស់កំលាំង​។ ប៉ុន្តែ​ទឹក​ទំពាំងបាយជូរ​ពណ៌ ខ្មៅ គឺ​ប្រហែលជា​មិន​អាច​ជួយ ជម្រុញ​អោយ​មាន​ជាតិ​ដែក​នោះទេ ផ្ទុយទៅវិញ វា​បែរជា​កាត់​បន្ថយ​នូវ កម្រិត​ជាតិ​ដែក​ទាំងនោះ ទៅវិញ​។ ការ​ផឹកទឹក​ទំពាំងបាយជូ​រស ក៏​អាច​ធ្វើអោយ​អ្នក​មាន​ថាមពល បាន​ភ្លាមៗ​ផងដែរ​។  សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រតិកម្ម​អុកស៊ីត ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ​រ ក៏បាន ជួយ​ជម្រុញ​មុខងារ​របស់ ប្រព័ន្ធ​ភាព​សុំា​អ្នក អោយបាន​ប្រសើរ​ឡើង​ផងដែរ​។​

·         ភាពមិនប្រក្រតី​ចំពោះ​តម្រង​នោម​: ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ អាច​ជួយ​កាត់បន្ថយ នូវ​ជាតិ​ភាព​ជូរ របស់ uric acid និង ជួយ​នៅក្នុង​ដំណើរ​នៃ​ការលុបបំបាត់​ជាតិ​អាស៊ី​ត ចេញ​ពី​ប្រព័ន្ធ​នេះ ដោយ​វា​បាន​ធ្វើ​ការកាត់បន្ថយ នូវ សម្ពាធ​នៃ​ការធ្វើការ របស់​តម្រងនោម​។​

·         ជំងឺមហារីក​សុដន់​: តាមរយៈ​ការសិក្សា​នា​ពេល​ចុង​ក្រោយ​នេះ បាន​រកឃើញថា ទឹក​ទំពាំងបាយជូរ ដែល​មាន​ពណ៌​ស្វាយ បាន​ជួយ​ដល់​ការ ការពារ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​។ ការធ្លាក់ចុះ​ជា​ពិសេស នូវ​ដុំ​សាច់​នៅ ក្នុង​ក្រពេញ​ទឹក​ដោះ នៃ​កណ្តុរ​នៅក្នុង​មន្ទីរពិសោធន៍ ត្រូវបាន​រកឃើញ បន្ទាប់ពី​គេ​បាន ផ្តល់​អោយ​កណ្តុរ ទាំងនោះ អោយ​ផឹក​នូវ​ទឹក​ទំពាំងបាយជូ នៅក្នុង​ដំណាក់កាល​នៃ​ការពិសោធន៍​នេះ​។​

·         ជំងឺ Alzhemier’s : ជាតិ Resveratrol ដែលជា polyphenol  ដ៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍ ដែល​មាន​វត្តមាន​នៅក្នុង ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ បាន​ជួយ​កាត់បន្ថយ​នូវ​កម្រិត នៃ amyloidal- beta peptides របស់​អ្នកជំងឺ Alzhemier’s ។ ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​ជាច្រើន បានបង្ហាញ​ថា ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ អាច​ជួយ​ធ្វើអោយ​សុខភាព​ខួរក្បាល មាន​ភាពប្រសើរឡើង និង បញ្ឈប់​នូវ​ចំណុច​ផ្តើម​របស់​ជំងឺ នៃ​ការចុះអន់ថយ​នូវ​សសៃប្រសាទ​។​

·         ការ​ថមថយ​នូវ​ការមើលឃើញ : ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ អាច​ការពារ​ឱនភាព​នៃ​ការមើលឃើញ ឬ ការបាត់បង់ នូវ​ការមើលឃើញ ដែល​មាន​ទំនាក់ទំនង​ទៅ​នឹង​អាយុកាល​។ ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ​រ អោយបាន បី​ផ្លែ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ គឺ​អាច​កាត់បន្ថយ​នូវ ការ​ប្រឈម​នឹង​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ឱនភាព​នៃ​ការមើលឃើញ​នេះ បាន​លើស​ពី ៣៦​ភាគរយ​។​

·         ការពារ​ជំងឺ​ឡើង​បាយ​: សារជាតិ Flavonoids ដែល​មាន​នៅក្នុង ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ ប្រឆាំង​ប្រតិកម្ម​អុក​ស៊ីត ដែល​វា​អាច​ជួយ​កាត់បន្ថយ និង ប្រឆាំង​នឹង​ការបំផ្លាញ ដែល​បណ្តា​មក​ពី រ៉ាឌីកាល់​សេរី តាម​ដែល​ជំងឺ​ឡើងបាយ​ភ្នែក​នេះ អាច​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​ជំងឺ ស​សៃឈាម​បេះដូង​, ជំងឺមហារីក និង បញ្ហា​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​វ័យ​ចាស់ជរា​។​

·         កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូល នៅក្នុង​ឈាម​: ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ មាន​ផ្ទុក​សមាសធាតុ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ហៅថា pterostibene ដែល​មាន​សម្ថ​ភាព ក្នុងការ ធ្វើ​អោយ​ជា​តិកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូល​ចុះ​ទាប​។ ជាតិ saponins ដែល​មាន​វត្តមាន​នៅក្នុង សំបក​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូ​រ ក៏​អាច​ការពារ​អ្នក​បាន​ពី​ការ​បឺត​ស្រូប នៃ​ជា​តិកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូល​បានដែរ​។






No comments:

Post a Comment