អត្ថប្រយោជន៏របស់ផ្លែល្ពៅ
ដោយសារតែរសជាតិដ៏ឆ្ងាញ់និងក្លិនដ៏គួរឱ្យចង់ ទទួលទាន ល្ពៅជាអាហារដ៏ជាទីពេញចិត្តសម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន ។ វាជាបន្លែមួយប្រភេទដែលអាចច្នៃបានច្រើនយ៉ាងរាប់ចាប់តាំងពីប្រើ ជាមូលដ្ឋានគ្រឹះសម្រាប់អាហារ ជាបង្អែម និងជាឱសថព្យាបាល ។
១-សមាសធាតុសំខាន់ៗនៅក្នុងល្ពៅ៖ ដោយមានសាច់ពណ៌លឿងឆ្អៅ ផ្លែល្ពៅសម្បូរទៅដោយសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្មព្រមទាំងបេ តាការ៉ូតែន (Beta-carotene) អាល់ហ្វា ការ៉ូតែន (Alpha-carotene) សារធាតុសរសៃ វីតាមីន C និង E ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងអាស៊ីត Pantothenate ឬវីតាមីន B5 ។
២-អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ល្ពៅ ៖ បេតាការ៉ូតែនគឺជាវីតាមីនមួយប្រភេទដែលអាចបំលែងដោយរាងកាយទៅ ជាវីតាមីន A ។ វីតាមីន A នេះជួយជំរុញភ្នែកឱ្យមានសុខភាពល្អ និងធ្វើឱ្យប្រាកដនូវមុខងារប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ។ លើសពីនេះទៀត បេតាការ៉ូតែនក៏អាចជួយប្រឆាំងនឹងការរលាកស្បែកបណ្តាលដោយកម្ដៅ ព្រះអាទិត្យបានផងដែរ ។ ចំណែកអាល់ហ្វា ការ៉ូតែនត្រូវគេគិតថា ជួយបន្ថយភាពចាស់ទៅតាមអាយុ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយអត្រាកើតមានជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងទប់ស្កាត់ការដុះដុំសាច់ផងដែរ ។
រីឯសារធាតុសរសៃវិញត្រូវគេដឹងថាជួយកាត់បន្ថយកម្រិតខ្លាញ់កូ ឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់(LDL Cholesterol) ការពាររាងកាយប្រឆាំងជំងឺបេះដូង ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតស្ករក្នុងឈាម ជំរុញប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យមានសុខភាពល្អ និងដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបញ្ចុះទម្ងន់ ។
ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែល្ពៅជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិត សារធាតុរាវក្នុងរាងកាយ និងធ្វើឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ។ ដោយឡែកអាស៊ីត Pantothenate ឬវីតាមីន B5 ជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិតអ័រម៉ូន និងគ្រប់គ្រងភាពតានតឹង (Stress) ។
ក្រៅពីសាច់ គ្រាប់ល្ពៅក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផងដែរ ដោយវាអាចជួយកម្ចាត់ចោលពពួកប៉ារ៉ាសិតក្នុងពោះវៀន សម្អាតសរសៃឈាម កែសម្រួលកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលនិងជួយជំរុញការធ្វើចលនារបស់ តម្រងនោម ។ គ្រាប់ល្ពៅទម្ងន់១អោនស៍(២៨,៣៤ក្រាម)ផ្ទុកសារធាតុសរសៃ ១,៧ក្រាម ។
ចំណែកឯទឹកល្ពៅត្រូវបានចង្អុលបង្ហាញថា ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ប្រឆាំងនឹងរោគដំបៅក្រពះនិងអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ។ ដើម្បីទទួលបានប្រសិទ្ធភាព គួរផឹក៣ដងក្នុងមួយថ្ងៃ កន្លះម៉ោងមុនពេលទទួលទានអាហារ ៕
យោងតាមអ្នកស្រាវជ្រាវអង់គ្លេស បានបង្ហាញថា ការប្រឈមចំពោះជំងឺទឹកនោមផ្អែមនឹងមានការថយចុះពិតប្រាកដ បើអ្នកជំងឺបានទទួលទានបន្លែពណ៌បៃតង ក្នុងបរិមាណច្រើន ។ ក្នុងការស្រាវជ្រាវ អ្នកជំនាញបានសិក្សាលើមនុស្ស ប្រហែល ២០.០០០ នាក់ អាយុចន្លោះ ៣០-៧៤ ឆ្នាំ ពីប្រទេសដូចជាអាមេរិក ចិន និងហ្វាំងឡង់ដ៍ ដើម្បីសិក្សាពីទំនាក់ទំនងរវាងបន្លែពណ៌បៃតង នឹងការថយចុះនៃជំអឺទឹកនោមផ្អែម ។
លទ្ធផលបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានបន្លែ និងផ្លែឈើដូចជា ស្ពៃ ប្រូកខូលី ស្ពៃក្តោប ។ល។ ហើយថែមទាំងហាត់ប្រាណទៀងទាត់ និងមានពេលទទួលទានដ៏ស្រសើរ អ្នកទាំងនោះនឹងថយចុះការប្រឈមនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ ២ ដល់ទៅ ១៤ % ។ នេះដោយសារផ្លែឈើ និងបន្លែពណ៌បៃតង មានសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរីច្រើន ដូចជាម៉ាញេស្យូម និងអាស៊ីដខ្លាញ់ អូមេហ្គា ៣ ដែលជួយឲ្យសុខភាពរាងកាយល្អ ។
បច្ចុប្បន្ន មនុស្សប្រហែល ១៨០ លាននាក់ ទូទាំងពិភពលោក កំពុងមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដោយការចំណាយលើថ្លៃព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម មានកម្រិតខ្ពស់ក្នុងប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍ ។ រីឯប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍យល់ថា មានការពិបាកក្នុងការដោះស្រាយនូវជំងឺនេះ ។ រហូតមកទល់ពេលនេះ នៅមិនទាន់មានការព្យាបាលឲ្យបានជាសះស្បើយឡើយ សម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ ប៉ុន្តែអ្នកជំងឺអាចការពារ និងសម្រាប់ជំងឺនេះ ដោយការប្រើប្រាស់ជីវិតប្រចាំថ្ងៃ ឲ្យមានសុខភាពល្អ ៕ស្លឹកបាសជាបន្លែម្យ៉ាងសំរាប់ចំអិនធ្វើម្ហូបអាហារ និងមានផលប្រយោជន៍ផ្នែកសុខភាព ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាផលប្រយោជន៍មួយចំនួនជួយឱ្យរាងកាយមានសុខភាពល្អ និងជួយបំបាត់អាការជំងឺផ្សេងៗដូចជា ៖
-ដើមបាសមានលក្ខណៈជាវល្លិ អាចវារតោងទៅលើដើមឈើផ្សេងៗមានផ្កាពណ៌ស មានផ្លែរាងទ្រវែងស្រដៀងត្រសក់ រីឯស្លឹកមានទ្រង់ទ្រាយដូចរូបបេះដូង អាចយកស្លឹក និងត្រួយមកស្ងោរធ្វើជាអាហារដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ។
-ស្លឹកបាសមានសារធាតុ “បេតាឃែរ៉ូទីន” សំរាប់ជួយការពារការកើតមហារីកកាត់ បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម និងមានសារធាតុកាល់ស្យូម ជួយប៉ូវឆ្អឹង និងធ្មេញមានជាតិដែក និងវីតាមីន C បន្ថយអាការឆ្អល់ តឹងពោះ និងចុកពោះជាដើម ។ ស្ថាប័នស្រាវជ្រាវផ្នែកម្ហូបអាហារនៃមហាវិទ្យាល័យម៉ា ហ៊ីឌុលរបស់ថៃ បានរកឃើញថា ប្រសិនបើទទួលទានស្លឹកបាសឱ្យបានញឹកញាប់សារធាតុសរសៃក្នុងស្លឹកបាសអាចជួយកាត់បន្ថយអត្រានៃភាពប្រថុយប្រថាននឹងការកើតមហារីកនៅក្នុងក្រពះបាន។
-ស្លឹកបាសចាត់ទុកថាជាថ្នាំត្រជាក់ ស្លឹកជួយបណ្ដេញជាតិពុល និងបំបាត់អាការគ្រុនក្ដៅ រលាក ជួយព្យាបាលអាការរមាស់ ដោយប្រើស្លឹកបាសស្រស់ប្រហែល១ក្ដាប់ដៃលាងឱ្យស្អាត និងបុកឱ្យម៉ដ្ឋលាយទឹកបន្ដិចយក ទៅលាបនៅបរិវេណដែលមានរមាស់ ក៏ជាសះស្បើយបាន ។
ស្លឹកបាស
-ស្លឹកបាសជាបន្លែម្យ៉ាងដែលងាយរកអាចដាំបានដោយងាយស្រួល គ្រាន់តែយកគ្រាប់ពីផ្លែទុំមកបណ្ដុះ ឬយកដើមចាស់ៗ មកដោតនៅក្នុងដីមានជីវារស្រោចទឹកឱ្យ បានញឹកញាប់ និងយកឈើមកធ្វើជាបង្គោល ឬរបងឱ្យស្លឹកបាសវៀរឡើង ។ លុះនៅពេលដែលវាដុះឡើងចេញជាផ្លែផ្កាល្អ អាចបេះស្លឹកយកទៅដាំស្ល ធ្វើជាម្ហូបអាហារដ៏មានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ប្រសិនបើកាន់តែបេះស្លឹក វាក៏កាន់តែដុះលូតលាស់ ៕
ការ៉ុត
សារធាតុ សំខាន់របស់ការ៉ុត គឺបេតាការ៉ូទីន ដែលជួយទប់ទល់នឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី និងចូលរួមជាមួយសារធាតុផ្សេងៗដែលមាននៅក្នុងការ៉ុត ដូចជា Terpenen ការ៉ុតមានប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃ។ គុណសម្បត្តិនៃការ៉ុតគឺជួយកាត់បន្ថយភាពប្រឈមនឹងជំងឺមហារីក ជំងឺបេះដូង និងជំងឺសរសៃឈាម និងជួយឲ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយរឹងមាំ។
ប៉េងប៉ោះមានការ៉ូទីណយ ជាពិសេសលីកូពីនដែលជួយការពារជំងឺមហារីក។ ក្រៅពីនេះក៏មានប៉ូតាស្យូម វីតាមីន C និងសារធាតុ Queroetinដែលជាសារធាតុអង់ទីអុកស៊ីដង់។ នៅក្នុងប្រទេសដែលទទួលទានប៉េងប៉ោះបានគ្រប់គ្រាន់ ចំនួនអ្នកដែលកើតជំងឺមហារីកសួត មហារីកក្រពេញស្ថិតក្នុងកម្រិតទាប
ដោយសារតែរសជាតិដ៏ឆ្ងាញ់និងក្លិនដ៏គួរឱ្យចង់ ទទួលទាន ល្ពៅជាអាហារដ៏ជាទីពេញចិត្តសម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន ។ វាជាបន្លែមួយប្រភេទដែលអាចច្នៃបានច្រើនយ៉ាងរាប់ចាប់តាំងពីប្រើ ជាមូលដ្ឋានគ្រឹះសម្រាប់អាហារ ជាបង្អែម និងជាឱសថព្យាបាល ។
១-សមាសធាតុសំខាន់ៗនៅក្នុងល្ពៅ៖ ដោយមានសាច់ពណ៌លឿងឆ្អៅ ផ្លែល្ពៅសម្បូរទៅដោយសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្មព្រមទាំងបេ តាការ៉ូតែន (Beta-carotene) អាល់ហ្វា ការ៉ូតែន (Alpha-carotene) សារធាតុសរសៃ វីតាមីន C និង E ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងអាស៊ីត Pantothenate ឬវីតាមីន B5 ។
២-អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ល្ពៅ ៖ បេតាការ៉ូតែនគឺជាវីតាមីនមួយប្រភេទដែលអាចបំលែងដោយរាងកាយទៅ ជាវីតាមីន A ។ វីតាមីន A នេះជួយជំរុញភ្នែកឱ្យមានសុខភាពល្អ និងធ្វើឱ្យប្រាកដនូវមុខងារប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ។ លើសពីនេះទៀត បេតាការ៉ូតែនក៏អាចជួយប្រឆាំងនឹងការរលាកស្បែកបណ្តាលដោយកម្ដៅ ព្រះអាទិត្យបានផងដែរ ។ ចំណែកអាល់ហ្វា ការ៉ូតែនត្រូវគេគិតថា ជួយបន្ថយភាពចាស់ទៅតាមអាយុ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយអត្រាកើតមានជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងទប់ស្កាត់ការដុះដុំសាច់ផងដែរ ។
រីឯសារធាតុសរសៃវិញត្រូវគេដឹងថាជួយកាត់បន្ថយកម្រិតខ្លាញ់កូ ឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់(LDL Cholesterol) ការពាររាងកាយប្រឆាំងជំងឺបេះដូង ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតស្ករក្នុងឈាម ជំរុញប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យមានសុខភាពល្អ និងដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបញ្ចុះទម្ងន់ ។
ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែល្ពៅជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិត សារធាតុរាវក្នុងរាងកាយ និងធ្វើឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ។ ដោយឡែកអាស៊ីត Pantothenate ឬវីតាមីន B5 ជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពកម្រិតអ័រម៉ូន និងគ្រប់គ្រងភាពតានតឹង (Stress) ។
ក្រៅពីសាច់ គ្រាប់ល្ពៅក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផងដែរ ដោយវាអាចជួយកម្ចាត់ចោលពពួកប៉ារ៉ាសិតក្នុងពោះវៀន សម្អាតសរសៃឈាម កែសម្រួលកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលនិងជួយជំរុញការធ្វើចលនារបស់ តម្រងនោម ។ គ្រាប់ល្ពៅទម្ងន់១អោនស៍(២៨,៣៤ក្រាម)ផ្ទុកសារធាតុសរសៃ ១,៧ក្រាម ។
ចំណែកឯទឹកល្ពៅត្រូវបានចង្អុលបង្ហាញថា ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ប្រឆាំងនឹងរោគដំបៅក្រពះនិងអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ។ ដើម្បីទទួលបានប្រសិទ្ធភាព គួរផឹក៣ដងក្នុងមួយថ្ងៃ កន្លះម៉ោងមុនពេលទទួលទានអាហារ ៕
បន្លែពណ៌បៃតង ជួយកាត់បន្ថយជំងឺទឹកនោមផ្អែម
យោងតាមអ្នកស្រាវជ្រាវអង់គ្លេស បានបង្ហាញថា ការប្រឈមចំពោះជំងឺទឹកនោមផ្អែមនឹងមានការថយចុះពិតប្រាកដ បើអ្នកជំងឺបានទទួលទានបន្លែពណ៌បៃតង ក្នុងបរិមាណច្រើន ។ ក្នុងការស្រាវជ្រាវ អ្នកជំនាញបានសិក្សាលើមនុស្ស ប្រហែល ២០.០០០ នាក់ អាយុចន្លោះ ៣០-៧៤ ឆ្នាំ ពីប្រទេសដូចជាអាមេរិក ចិន និងហ្វាំងឡង់ដ៍ ដើម្បីសិក្សាពីទំនាក់ទំនងរវាងបន្លែពណ៌បៃតង នឹងការថយចុះនៃជំអឺទឹកនោមផ្អែម ។
លទ្ធផលបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានបន្លែ និងផ្លែឈើដូចជា ស្ពៃ ប្រូកខូលី ស្ពៃក្តោប ។ល។ ហើយថែមទាំងហាត់ប្រាណទៀងទាត់ និងមានពេលទទួលទានដ៏ស្រសើរ អ្នកទាំងនោះនឹងថយចុះការប្រឈមនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ ២ ដល់ទៅ ១៤ % ។ នេះដោយសារផ្លែឈើ និងបន្លែពណ៌បៃតង មានសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរីច្រើន ដូចជាម៉ាញេស្យូម និងអាស៊ីដខ្លាញ់ អូមេហ្គា ៣ ដែលជួយឲ្យសុខភាពរាងកាយល្អ ។
បច្ចុប្បន្ន មនុស្សប្រហែល ១៨០ លាននាក់ ទូទាំងពិភពលោក កំពុងមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដោយការចំណាយលើថ្លៃព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម មានកម្រិតខ្ពស់ក្នុងប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍ ។ រីឯប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍យល់ថា មានការពិបាកក្នុងការដោះស្រាយនូវជំងឺនេះ ។ រហូតមកទល់ពេលនេះ នៅមិនទាន់មានការព្យាបាលឲ្យបានជាសះស្បើយឡើយ សម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ ប៉ុន្តែអ្នកជំងឺអាចការពារ និងសម្រាប់ជំងឺនេះ ដោយការប្រើប្រាស់ជីវិតប្រចាំថ្ងៃ ឲ្យមានសុខភាពល្អ ៕ស្លឹកបាសជាបន្លែម្យ៉ាងសំរាប់ចំអិនធ្វើម្ហូបអាហារ និងមានផលប្រយោជន៍ផ្នែកសុខភាព ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាផលប្រយោជន៍មួយចំនួនជួយឱ្យរាងកាយមានសុខភាពល្អ និងជួយបំបាត់អាការជំងឺផ្សេងៗដូចជា ៖
-ដើមបាសមានលក្ខណៈជាវល្លិ អាចវារតោងទៅលើដើមឈើផ្សេងៗមានផ្កាពណ៌ស មានផ្លែរាងទ្រវែងស្រដៀងត្រសក់ រីឯស្លឹកមានទ្រង់ទ្រាយដូចរូបបេះដូង អាចយកស្លឹក និងត្រួយមកស្ងោរធ្វើជាអាហារដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ។
-ស្លឹកបាសមានសារធាតុ “បេតាឃែរ៉ូទីន” សំរាប់ជួយការពារការកើតមហារីកកាត់ បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម និងមានសារធាតុកាល់ស្យូម ជួយប៉ូវឆ្អឹង និងធ្មេញមានជាតិដែក និងវីតាមីន C បន្ថយអាការឆ្អល់ តឹងពោះ និងចុកពោះជាដើម ។ ស្ថាប័នស្រាវជ្រាវផ្នែកម្ហូបអាហារនៃមហាវិទ្យាល័យម៉ា ហ៊ីឌុលរបស់ថៃ បានរកឃើញថា ប្រសិនបើទទួលទានស្លឹកបាសឱ្យបានញឹកញាប់សារធាតុសរសៃក្នុងស្លឹកបាសអាចជួយកាត់បន្ថយអត្រានៃភាពប្រថុយប្រថាននឹងការកើតមហារីកនៅក្នុងក្រពះបាន។
-ស្លឹកបាសចាត់ទុកថាជាថ្នាំត្រជាក់ ស្លឹកជួយបណ្ដេញជាតិពុល និងបំបាត់អាការគ្រុនក្ដៅ រលាក ជួយព្យាបាលអាការរមាស់ ដោយប្រើស្លឹកបាសស្រស់ប្រហែល១ក្ដាប់ដៃលាងឱ្យស្អាត និងបុកឱ្យម៉ដ្ឋលាយទឹកបន្ដិចយក ទៅលាបនៅបរិវេណដែលមានរមាស់ ក៏ជាសះស្បើយបាន ។
ស្លឹកបាស
-ស្លឹកបាសជាបន្លែម្យ៉ាងដែលងាយរកអាចដាំបានដោយងាយស្រួល គ្រាន់តែយកគ្រាប់ពីផ្លែទុំមកបណ្ដុះ ឬយកដើមចាស់ៗ មកដោតនៅក្នុងដីមានជីវារស្រោចទឹកឱ្យ បានញឹកញាប់ និងយកឈើមកធ្វើជាបង្គោល ឬរបងឱ្យស្លឹកបាសវៀរឡើង ។ លុះនៅពេលដែលវាដុះឡើងចេញជាផ្លែផ្កាល្អ អាចបេះស្លឹកយកទៅដាំស្ល ធ្វើជាម្ហូបអាហារដ៏មានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ប្រសិនបើកាន់តែបេះស្លឹក វាក៏កាន់តែដុះលូតលាស់ ៕
ការ៉ុត
សារធាតុ សំខាន់របស់ការ៉ុត គឺបេតាការ៉ូទីន ដែលជួយទប់ទល់នឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី និងចូលរួមជាមួយសារធាតុផ្សេងៗដែលមាននៅក្នុងការ៉ុត ដូចជា Terpenen ការ៉ុតមានប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃ។ គុណសម្បត្តិនៃការ៉ុតគឺជួយកាត់បន្ថយភាពប្រឈមនឹងជំងឺមហារីក ជំងឺបេះដូង និងជំងឺសរសៃឈាម និងជួយឲ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយរឹងមាំ។
ផ្លែប៉េងប៉ោះ
ការទទួលទានផ្លែប៉េងប៉ោះ ត្រឹមតែមួយថ្ងៃ ១-២ផ្លែនោះ នឹងជួយអោយរាងកាយរបស់អ្នក មានថាមពល ទប់ទល់នឹងជំងឺតម្កាត់បានដូចជា ជួយព្យាបាលជំងឺលើសឈាម ប៉ូវខ្សែភ្នែក បំបាត់អាការទាស់នោម ជំនួយអញ្ចាញ និងធ្មេញ បង្ការសរសៃឈាមរឹងខ្ឡួន ព្យាបាលជំងឺរាក់ស៊ីធ្មេញ ថែមទាំងជួយបង្ការជំងឺផ្តាសាយ បានទៀតផង ។ ជាពិសេស គឺមានប្រយោជន៍ ក្នុងការជួយថែបំប៉នស្បែក អោយមានឈាមឡើងក្រហមតាមធម្មជាតិ ។ប៉េងប៉ោះមានការ៉ូទីណយ ជាពិសេសលីកូពីនដែលជួយការពារជំងឺមហារីក។ ក្រៅពីនេះក៏មានប៉ូតាស្យូម វីតាមីន C និងសារធាតុ Queroetinដែលជាសារធាតុអង់ទីអុកស៊ីដង់។ នៅក្នុងប្រទេសដែលទទួលទានប៉េងប៉ោះបានគ្រប់គ្រាន់ ចំនួនអ្នកដែលកើតជំងឺមហារីកសួត មហារីកក្រពេញស្ថិតក្នុងកម្រិតទាប
ស្ពៃអេពីណា
ស្ពៃអេពីណា Spinachមានកម្រិតវីតាមីនA និងC ព្រមទាំងFolate ដ៏ខ្ពស់។
វាក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារជាតិ Riboflawin វីតាមីន B6 កាល់ស្យូម ដែក
និងម៉ាញ៉េស្យូម។ ស្ពៃអេពីណា
ជាប្រភេទបន្លែដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររូបកាយ
ព្រមជាមួយការជួយធ្វើឲ្យសក់
និងស្បែករបស់អ្នកឲ្យកាន់តែមានសុខភាពល្អថែមទៀត ។
No comments:
Post a Comment